kolmapäev, 22. mai 2013

Aiategu

Talvel, kui me Iisaka talu perenaise Marega kursuse sisu nö paberi peal kokku panime, siis sai peamiseks eesmärgiks, et kursus oleks ühtaegu praktiline ja samas ka muinasaja kohta uusi teadmisi andev.  Veebruari ja märtsikuu praktiliste tundide (kus õppisime kedervarrega ketrama ning nõela abil kuduma, samuti kõlapaelu tegema) käigus saime korduvalt kinnitust, et me suund on ainuõige.
Planeerisime aprilli lõppu veel ühe praktilise tegevuse - aia valmistamise talgud. Paraku saabus tänavu kevad väga hilja ning meie aedade-teemaline õppepäev lükkus aina edasi.
Eelmisel reedel, 17. mail olime taaskord Iisakal. Kõigepealt saime kätt proovida lattaia juures. Juhendas meistrimees Enn Mägi, kes oli juba teibapaarid maa sisse löönud. Enn näitas meile, kuidas kuuseoksi saab teibapaaride ümber kasutada vitstena, millele toetuvad rõhtsalt paigutatud kadakased puulatid.
Enn lihtsalt keerutab kuuseoksa ja teeb sellest vitsa

Oksa tuleb kogu aeg keerutada. Ka siis, kui see siduda teibapaari ümber.
Kuusk ja kadakas on vastupidavad ning selline aed peab ajale ning ilmale hästi vastu. Kui mõni latt või vitsad vajavad vahetamist, siis seda on lihtne teha - võtad aia lahti ning vahetad katkised või kulunud osad ära. Proovisime vitsa teha ka toomingast, kuid kuuseoksad tundusid siiski sobilikumad.
Lattaia tegemine läks õpilastel väga nobedalt. Paarkümmend minutit ja juba oligi osa aiast valmis. Tulemus jäi väga uhke ning soovijad saavad seda Iisaka tallu vaatama minna.
Edasi suundusime kiviaia juurde. Iisakal on kiviaedade taastamise oma südameasjaks võtnud  perepoeg Priidu. Ka sel suvel on teda ees ootamas kivaia ladumine. Andsime ühte kiviaeda ka oma panuse. Olgu pildirida selle tõestuseks.

Kiviaia ladumine on nagu puzzle kokkupanek. 
Põhi peab olema korralikult laotud. 


Aed hakkab juba aia moodi olema.

Kati paneb kõige peale põllukivid. Iisaka kiviaedadel on need seepärast, et lambad üle aia ei hüppaks.

Viimased põllukivid oma kohale ja lõik kiviaiast on tehtud.
Õppepäev õnnestus suurepäraselt - meistrimees Enn oli väga muhe ja asjalik juhendaja. Jõudsime lühikese ajaga väga palju teha. Lisaks kõigele vedas meil ka ilmaga. 
See, millise huvi ja mõnuga õpilased nii lattaia kui ka kiviaja juures toimetasid, pani mind aga mõtlema, et  analoogseid ülesandeid võiks koolis oluliselt rohkem olla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar